Kvällsmeny


Dragens Ångkokta Dumplings (99:-/6st)
Ångkokta Jiao Zi (dumpling) var en av Kejsar Qian Longs (1711- 1799) favoritmellanmål. Qian Long var en av de mest framstående kejsarna i den kinesiska historien. Receptet var länge en kunglig hemlighet. — Vår mest sålda rätt!

Gurka med vitlöksmousse (74:-)
Absoluta favoriträtten i Kina.

General Biff (98:-)
Kokt viff i sojasås och kinesiska kryddor. Serveras kallt..

Gula Böngroddar (85:-)
Böngroddar, tofu, sojapasta och gluten tillsammans kallas de ”fyra stora uppfinningar i kinesisk mat”. Att dagligen äta denna rätt kan säkert förlänga din livslängd, i alla fall enligt traditionell kinesisk medicin.

5. Parets Biffskivor, (Mycket stark) (92:-)
En av kändaste rätterna i Sichuanköket. För ca åttio år sedan började Guo Chaohua och hans fru Zhan Tianzheng, att tillverka och sälja kryddigt tunna skivor av nötkött,  hjärta, tunga, mage och lunga. Paret lyckades med bedriften att gå från att knacka dörr och sälja på gatumarknader till att ha en egen butik kallad ”Fu qi fei pian” alltså, parets lungskivor. Förutom att parets rätt är fantastiskt god är man avundsjuk på deras starka kärleksförhållande Namngivet ”Att Evigt Återföljas”. OBS! Dagens rätt innehåller ingen lunga.

Sichuan Pickle (75:-)
Aptitlig förrätt inlagda grönsaker mm. Smakar bäst med kinesiskt risbrännvin!

Revbensspjäll eller Fläskfilé med Cashewsås (99:-)
Receptet för Cashewsås var en kejserlig hemlighet. Marinerade revbensspjäll eller fläskfilé grillas i fruktträdsrökt vedugn och direkt till tallriken utan mellanlandning.

Bondens Bönost (65:-)
Hemgjord tofu lagad på traditionellt recept och metoder.

Fem smakers jordnötter (65:-)
Jordnötter kokade med 5 olika kinesiska örter. Bra för hälsa.

0. Kokta Färska Sojabönor (0:-)
Gratis!” (max 1st/bord)

”Tusenårsägg” (92:-)
Obs! speciellt marinerade ägg, vilket ”åldrar” dom c:a 1000 år! Effekten är densamma som ”naturlig” åldring. Dock tycker ca 80% av västerlänningar inte om sådana ägg. Vågar du smaka?

Taoyuan Trio (95:-)
Ursprunget till rätten kommer från en av Kinas mest kända romaner ”Tre Rikedomar” För ca 2000 år sedan. De legendariska hjältarna Liu (vitt ansikte = färska valnötter), Guan (rött ansikte = paprika) och Zhang (svart ansikte = träöronsvamp). Med höga ideal och gemensamma mål träffades de tre hjältarna i en valnötsträdgård under blomningens högsäsong. De svor en högtidlig ed på att vara trogna varann in i döden och drack en rituell skål i Maotai (risvin) sedan drog de ut i krig. Till slut lyckades de skapa ett eget rike som kallades ”Västra Shu ??”. Tillsammans med de två andra rikedomarna- ”Norra Wei??” och ”–stra Wu ??” delade de tre hjältarna hela ”Mittens Rike”. Ni bör alltid äta den här rätten, samt skåla i risvin, innan ni ska göra något tillsammans. Resultatet blir inget bråk och väldigt lyckat!

Wokad Grisnjure (198:-)
Att äta njure ofta, enligt traditionell kinesisk medicin, har likadan effekt som ”viagra”. På kinesiska heter det ”Zhuang yang”

Bärnstens Valnötter (88:-)
Den ökända änkekejsarinnan Cixi ( 1835-1908), räknade den här söta förrätten till sina absoluta favoriter. Rätten inte bara smakar kungligt och anses vara speciellt bra för hjärnan, enligt traditionell kinesisk medicin är valnötter dessutom bra för levern, blodet och hyn.

Oxfile med Guoba (188:-)
Vad är ”Guoba”? Ja, ingen gotländsk gubbe i alla fall. Nej det är faktiskt krispigt ris. När kineserna för några tusen år sedan, började koka ris i gryta, fann de längst nere på botten i grytan ett lager av massivt, krispigt kokt ris. ”Guoba” var namnet.

”Sandstorms Revbensspjäll” (188:-)
Provinsen Xianjiang i Kinas nordvästra hörn präglas av den väldiga Taklamakanöknen och var under århundraden den viktigaste delen av Sidenvägen. En av de mest kända rätterna från Xinjiang är de här revbensspjällen, Som grillas med spiskummin, en krydda typiskt för regionen. Att äta den här rätten sägs ge en försmak av sandstorm. Tycker ni att det låter konstigt? Prova får ni se!

Genuin Pekinganka (598:-)
En Anka, tre rundor. Första rundan: Ankskinn med kött, Andra Rundan: Ankfil©, Tredje Rundan: Anksoppa. Ingår: vårlök, sojapasta, ca 20st lotuspannkakor, Extra pannkakor kostar 5kr /st.

”Ekorrfisk” (348:-)
Hel benfri gös (ca 1kg) som friteras med sötsur bönsås, Namnet kommer av att den färdiglagade fisken liknar en ekorre.

Vattenkokt Fiskfilé (199:-)
”Shui” betyder vatten och ”Zhu” koka. Smaka en av Kinas populäraste vardagsmaträtter. OBS! Dina smaklökar kommer att brinna och ögonen tåras. Vågar Du prova?

Surkåls Fiskfillé (199:-)
Den här rätten är den mest älskade av vår personal! Långt innan kylskåpets födelse var ”surkål” en metod för lagring av färska grönsaker i Kina. Gös med surkål för smaksättning passar alldeles utmärkt. Fiskköttet är mört med soppans läckra surhet, lite starkt men inte fett.

Kokande Fisk (198:-)
Fiskfil© i extremt het stekpanna. På kinesiska säger vi att ”värmen tvingar fram smaken”.

Gan Shao hel gös (315:-)
”Gan Shao” betyder ” koka” utan vatten, är ett populärt sätt att laga mat i Kina. Istället för vatten används olja . Metoden innebär att kockarna låter den djupfriterade Gösen långsamt sjuda tillsammans med olika såser. Sojabönsåser tills de har absorberats av fisken, därav namnet ”Gan” = inkokt. Riktigt smakligt!!

Xiang Su Anka (275:-)
Först marineras och kokas ankan med olika ingredienser, för att därefter bakas i ugn. Detta gör att ankan blir mycket mör. Fågelköttet lossnar mycket lätt från benen. Ta tag i ett ben så får ni testa våra kockars kompetens!

Chili Kyckling (med ben) (178:-)
Bitar av ungkyckling friterade med chili och Szechuanpeppar. Här finner ni kycklingen i ett hav av chili, men se upp – risken finns att hela munnen bedövas. Lycka till!

Tre färgers Kyckling (179:-)
Wokad ungkyckling med färsk chili – röd, grön och gul.

Vattenkokt Kycklingfilé (158:-)
En Sichaunpepparrätt gjord på Shui Zhu-vis. OBS! Mycket stark!

Palatsväktarkyckling (165:-)
Kycklinglår och jordnötter.

Vattenkokt Oxfilé (199:-)
Heta grytan! Här bjuds på udda smaker och en hetta som får det att ryka ur öronen. Populär lagningsteknik i Sichuan provinsen som fascinerande snabbt fått en stor utbredning över hela Kina. Rekommenderad av Aftonbladet och DN.

”Lejonhuvud” (188:-)
Stora kinesiska köttbullar gjorda på fläskfärs fyllda med svart kinesisk svamp och grönsaker. Kallas ”lejonhuvud” eftersom de är stora och mjuka. Rör om och se hur de löses upp likt smör. Tillagningen sker på ett speciellt vis: Först en mild frityr följt av ca 15 min ångkokning. Därefter kokas bullarna med blandade såser. Serveras fyra till antalet och kallas också av kineser för ”fyra säsongers lyckobullar.”

Oxfile med Champinjoner & babybambuskott (195:-)

”Sandstorms Lammstek” (benfri) (199:-)
Rätten lagas med samma krydda som ”Sandstorms revbensspjäll”, dvs. spiskummin. En rätt från den legendariska ”Sidenvägen”.

Mei Cai Kou Köt (210:-)
Sidfläsk med mei cai grönsaker och ångkokt bröd. Rätten kommer ursprungligen från delstaten Hui Zhou i södra Kina och har anor från norra Song Dynastin ca 960-1127. När den store poeten Su Dongpo bodde i Hui Zhou uppkallades rätten efter honom.

Fiskdoftande Fläskstrimlor (179:-)
Ingen fiskdoft här! Namnet kommer av att man tidigare ofta brukade laga fisk med samma slags sötsura, starka smak. Här bjuds du på en kombination av mjukt kött och knapriga bambuskott.

Strimlat fläsk med vårlök och bönsås (249:-)
Den här populära huvudstadsrätten påminner mycket om pekinganka. Båda rätterna använder sig av samma söta bönsås och strimlad vårlök, och båda äts genom att köttet rullas i små pankakor eller bröd

Sötsur fläskfilé (178:-)
En av Kinas mest populära och kända vardagsrätter.

”Myror som klättrar i träd” (179:-)
Wokade glasnudlar (”träden”) blandat med fläskfärs (”myrorna”).

”Come Back” Fläsk (188:-)
Efter kokning av en bit sidfläsk skärs köttet till tunna skivor och friteras/wokas med olika kinesiska såser. För länge sedan, i den kinesiska provinsen Sichuan, tilläts enbart gifta män avnjuta denna maträtt. Frun skulle stå för tillagning och servering. Nuförtiden kan lyckligtvis alla – gifta som ogifta, män som kvinnor, avnjuta det dubbellagade köttet.

”Mapo Tofu” (169:-)
”Mapo” är legenden om en gammal bondkvinna som levde i Szechuan, Kina. Hon var först med att tillaga tofu med kinesisk taggig ask och chili. ”Ma” betyder också bedövning och ”po” gumman.

Frasig Gristarm (198:-)
Äckligt? Tvärtom, och även vanlig korv är ju gjord med tarmar!

Säsongens Kammusslor (99:-/st)
Ångkokta färska norska kammusslor med krossad vitlöksmousse. Minsta beställning 2st.

”Åskstorms” Seafood (198:-)
Blandad seafood serverad på en kokad risskorpa. Genuin kinesisk rätt som inte bara bjuder på upplevelser i form av färg, lukt och smak utan även ljud. ”Åskstorm” är en ledträd.

60. Seafoodgryta Yi Pin (198:-)
”Yi Pin” betyder att känna smak och en riktig smakupplevelse bjuder denna gryta på. Ett varningens ord dock: sörpla försiktigt – denna gryta är extremt varm.

Chao You Yu (176:-)
Wokad bläckfisk med vinäger och chilisås. Den färdiga maträtten liknar sängkläder och har i Kina ett speciellt budskap. Bjuder chefen på denna rätt betyder det att du får sparken – bara att packa ditt pick och pack och gå.

Kryddad Scampi (199:-)
Wokad scampi med het ätbar chili.

Ångkokta Musslor m. Sojabönsås (159:-)
Alltid färska musslor.

Gongbao Räkor (195:-)
Räkor tillagade med jodnätter och lök.

Louhan Zhai (165:-)
En vegetarisk njutning bestående av blandade grönsaker. Namnet kommer från ”Lou han”,kinesiska munkar, som förbjöds att äta kött och även köttets oljor.

Fiskdoftande Aubergine (175:-)
Fiskdoftande aubergine med en sötsur, stark smak.

Shanghaikål med Shiitake-svamp (175:-)
Shanghaigrönsaker med shiitake – eller ”väldoftande svamp” som den heter på kinesiska – en av Kinas bästa svampsorter.

Grönt på vitt! (149:-)
Wokade grönsaker med tofu.

Hemlagad Tofu (178:-)
En av de vanligaste rätterna på det kinesiska vardagsmatbordet, lagad med bönost (tofu).

Wokade potatisstrimlor med vinäger (128:-)
Typisk husmanskost på landsbygden. Anses sänka blodfettet om man äter det ofta, enligt kinesisk medicin.

Frasiga gröna bönor (175:-)
Obs! Vi använder färska gröna bönor.

Arton Buddha (198:-)
Blandade skogssvampar, wokade till perfektion.

Tofu Gryta (179:-)
För mer än tretusen år sedan uppfann kineserna keramik för dekoration, lagring samt matlagning såklart! Själva lergrytan är sandkeramik som gjorts av kvarts, fältspat, lera .m.. Grytan efterbränns i extremt hög temperatur, detta gör att den får en glaserande yta. Grytan får en isolerande förmåga och behåller värmen. Med dess porösa textur, kan den absorbera och släppa igenom olika blandade smaker. I kinesisk matlagning används keramikgrytan till fiskhuvudsgryta, kycklinggryta, seafoodgryta och revbensspjällsgryta etc.. Ju äldre och anskrämligare själva grytan är, desto bättre smakar rätten!

Tofu och Grönsakssoppa (138:-)

Västra Sjöns Biffsoppa (178:-)
Soppa med färs av biffkött och olika kinesiska svampar. Soppan har fått sitt namn av att den liknar en legendariskt vacker sjö i staden Hangzhou i östra Kina. Kineser brukar säga att Hangzhou med sin sjö är så nära paradiset man kan komma på jorden.

Hemlagad Månkaka (88:- /st)
Visste ni att den här efterrätten kom till i Kina för 3000 år sedan? Den var ett offer till månguden. Idag är det runt 1,3 miljarder kineser som årligen äter kakan under månfestivalen, som firas den 15:e dagen i månkalenders åttonde månad. Enligt traditionen är det den tid på året som månen år som fullast. Kakan är för kineser en symbol för återförening, lycka, sötma och lugn. Receptet varierar mellan olika delar i Kina. Våra hemlagade månkaka innehåller mer än ett dussin ingredienser, bl.a. rödbönsmos, sesamfrön, valnötter, jordnötter, solros- och pinjekärnor.

16. Guld & Silver Ångat Bröd (78:- / 10st)
Vi förbereder en vetedeg på exakt samma sätt som vanligt svenskt bröd, men vi ångkokar istället för att baka i ugnen.

Bärnstensvalnötter (88:-)

Mango kräm (98:-)
Absoluta favoriträtten i Kina.